Twaalf Fondsen onder één dak
Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe
ondersteunt organisaties die zich richten op mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij

Introductie
De Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe ondersteunt organisaties die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. De Fundatie richt zich op participatie, integratie en zelfredzaamheid. De doelgroepen zijn veelal – maar niet uitsluitend – jongeren, ouderen en mensen in bijzondere omstandigheden, zoals mensen met schulden, met een anderstalige achtergrond of met een handicap waarvoor extra steun gewenst is.
Wij kennen giften toe aan een aantal hoofdcategorieën:
Educatie en Arbeidsparticipatie jongeren
Sinds 1995 ontvangt de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe in toenemende mate aanvragen van projecten die willen voorkomen dat jongeren vroegtijdig hun schoolloopbaan verlaten en daardoor moeilijk aan het werk kunnen komen. Op educatief, cultureel en sportief terrein wordt met vrijwilligers gewerkt om te voorkomen dat kwetsbare jeugd en jongeren buiten de boot vallen.
Gezien het maatschappelijk belang van het voorkomen van uitval bij jeugd en jongeren is het onderwerp door de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe in 2005 gekozen als speerpunt binnen het giftenbeleid.
Voorbeelden van projecten in deze categorie, die de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe meerdere malen heeft ondersteund zijn:
JINC begon in 2003 in Amsterdam Nieuw-West, met als doel een maatschappij waarin ieder kind kansen krijgt om zijn talent te benutten. Dus ook de kinderen die opgroeien in een achterstandsituatie. Tegenwoordig is de organisatie actief in zestien regio’s, verspreid over heel Nederland. Via inmiddels twaalf projecten helpt JINC kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. De deelnemers vergroten hun woordenschat op bijzondere locaties, leren plannen, ontwikkelen hun (sociale) vaardigheden, maken kennis met allerlei beroepen, leren solliciteren en worden begeleid door een coach van een van de bedrijven die JINC ondersteunen. JINC laat tegenwoordig jaarlijks zo’n 85.000 basisschool-, praktijkschool- en vmbo-leerlingen meedoen aan het programma.
Stichting Onderwijsbegeleiding biedt leerlingen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar uit gezinnen met onvoldoende financiële middelen en lagere sociale vaardigheden de mogelijkheid mee te doen en hun talenten in onze samenleving te ontwikkelen door onderwijsbegeleiding en andere educatieve activiteiten te bieden in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. De Stichting heeft een goede samenwerking met scholen, gemeenten en welzijnsorganisaties. De locaties bevinden zich voornamelijk op scholen en in wijkcentra in de directe omgeving van de jongeren. De Stichting breidt het aantal locaties uit op basis van behoefte en op verzoek van scholen. De activiteiten worden begeleid door studenten van o.a. Universiteit Twente en Hogeschool Saxion.
Stichting Jongeren die het kunnen In Amsterdam Zuidoost, Zuid en Noord krijgen jongeren met gemeten laag IQ en/of (ernstige) gedragsproblemen een naschoolse zinvolle dagbesteding op het gebied van sport, dans, muziek, en andere fysiek-sociale activiteiten. Naast begeleiding door vakexperts is er altijd een begeleider aanwezig met specifieke ervaring met deze doelgroep, die door zijn specialistische didactische kennis waarborgt dat de jongeren door de activiteiten hun sociale vaardigheden ontwikkelen, meer eigenwaarde krijgen, en positieve voorstellingen krijgen van hun rol in de samenleving.
Stichting Rambler Amsterdam biedt een mode platform voor jong ruw talent. Jongeren kunnen er hun eigen pad vormgeven via het ontwerpen van kleding. De jongeren volgen via dagbestedingstrajecten het dagelijkse Basis programma in studio Amsterdam. Ramblers werken aan persoonlijke doelen en projecten met creatieve vakcoaches en de lifestyle coach van perMens. Er is een Pro programma voor professionalisering van de Ramblers en hun ontwerpen. Daarnaast streeft het collectief naar samenwerking met bedrijven voor Design Challenges aan Ramblers met left-over items van deze bedrijven.
Stichting De Schoolschrijver ontwikkelde een programma voor basisschoolleerlingen, waarmee taal-, schrijf- en leesachterstanden worden aangepakt middels creatief taalonderwijs. Gedurende een halfjaar is er een kinderboekenschrijver op school aanwezig, die wekelijks met alle leerlingen van drie groepen aan de slag gaat met creatief taalonderwijs. Ook leerkrachten en ouders worden bij het programma betrokken. De leerlingen krijgen niet alleen meer plezier in lezen en verhalen schrijven. Zij worden ook taalsterker en krijgen meer zelfvertrouwen.
Sociaal-maatschappelijke organisaties
Met het programma Creativiteit Bevrijdt bevordert Stichting YOPE Young Perspectives de re-integratie van jongeren in en na detentie en draagt bij aan de vermindering van recidive. YiP streeft naar een volwaardige terugkeer via secundaire desistance: het langdurige en vanuit intrinsieke motivatie afwijzen van crimineel gedrag. Zo draagt YOPE bij aan een veiligere samenleving. Het programma bestaat onder meer uit creatieve en sportieve workshops in jeugddetentie, begeleiding door een buddy in en na detentie, coaching en advies door ervaringsdeskundige jongeren voor jongeren in de strafrechtketen en mentorschap door ervaringsdeskundige jongeren voor jongeren in detentie.
Stichting de Ster organiseert sterkampen voor kinderen in de leeftijd van 7 – 17 jaar. Op een positieve en effectieve manier ontvangen kinderen en jongeren die het worstelen met sociaal emotionele problematiek, veelal als gevolg van pesterijen, steun tijdens het (therapeutische behandel)kamp. De Fundatie stelt een gift beschikbaar zodat ook kinderen van minder draagkrachtige ouders deel kunnen nemen.
Leven in je buurt! van Stichting PRA is een cultureel-maatschappelijk programma voor mensen met een migratieachtergrond, Amsterdammers die in bestaansonzekerheid verkeren en kinderen vanaf acht jaar, die weinig in aanraking komen met kunst en cultuur. Met gratis toegankelijke culturele middagen, workshops, jam- en storytelavonden met presentaties, worden mensen van verschillende culturele en sociale achtergronden samengebracht. Op laagdrempelige locaties, waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn.
Gehandicapten- en ziekenzorg
In de categorie gehandicapten- en ziekenzorg zijn onder meer giften verstrekt aan:
The Class van de Hersenstichting Nederland is een coaching en re-integratie traject op maat voor jongvolwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het primaire doel is het werk-fit maken van de deelnemers én ze begeleiden naar een passende, duurzame werkplek. Door persoonlijke begeleiding en talentontwikkeling in een intensief traject van een jaar, wordt voor de deelnemers de basis gelegd voor optimale participatie in het arbeidsproces en in de samenleving. Zo verbetert The Class het maatschappelijke perspectief van deze jongvolwassenen. Het programma bevat individuele elementen, zoals studie- of jobcoaching en sportcoaching, belastbaarheidsonderzoeken, een assessment en werkervaringsplaatsen. Deze worden gecombineerd met groepsgerichte activiteiten zoals arbeidsgerichte trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken. Ook is er veel aandacht voor sport en gezonde leefstijl. Hiermee draagt The Class bij aan meer balans en een positieve mindset. Daarnaast is er binnen het programma veel aandacht voor contact met ervaringsgenoten.
Stichting Special Arts Nederland organiseert bijzondere projecten voor mensen met een verstandelijke handicap op het gebied van kunst en talentontwikkeling. De Fundatie steunde onder meer het Andere Gedicht, waarmee mensen uit de doelgroep uiting konden geven aan hun eigen authentieke wereldbeeld in hun taal, en de Special Award Kunstparade, waar dagateliers en mensen met een beperking werden geënthousiasmeerd en gestimuleerd via o.a. exposities, workshops en een digitaal programma.
Stichting De Baan organiseert voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking diverse activiteiten en cursussen. De Fundatie draagt bij aan de vakantieweken, – weekenden en uitjes tijdens de zomer, wanneer begeleiders en mantelzorgers er even tussenuit zijn. De activiteiten worden begeleid door tientallen getrainde vrijwlligers.
Noodhulp en Armoedebestrijding
Stichting Urgente Noden Nederland helpt bij het opzetten van een noodhulpbureau in een gemeente of werkgebied en wil met lokale initiatiefnemers bereiken dat in 70% van de gemeenten de hulp kan worden ingeroepen van een noodhulpbureau. Een noodhulpbureau helpt bij financiële crisissituaties bij individuele huishoudens. Vooral als er geen wettelijke regeling (tijdig) kan worden benut. Dienstverleners kunnen dan aankloppen bij een noodhulpbureau om cliënten verder te helpen. De Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe ondersteunt noodhulpbureau’s in de startfase en draagt bij aan het giftenbudget.
Stichting SchuldHulpMaatje Den Haag begeleidt kwetsbare inwoners van Den Haag met (dreigende) schuldproblemen naar financiële zelfredzamheid. Naast dat zij vaak geen overzicht hebben van hun schulden, kampen zij met stress en hebben een steuntje nodig om uit hun situatie te kunnen komen. Het betreft veelal mensen die psychisch kwetsbaar zijn en/of moeite hebben met lezen en schrijven. De Fundatie draagt bij aan de opleiding van nieuwe vrijwilligers. Zij volgen bij de stichting de reguliere opleiding tot SchuldHulpMaatje en krijgen ondersteuning van een maatjescoördinator. Naast de basisopleiding krijgen zij ook trainingen over Psychische Kwetsbaarheid en Laaggeletterdheid en ontvangen zij zelf ondersteuning door middel van intervisiebijeenkomsten.
Stichting Meedoen in Rotterdam biedt ondersteuning aan ongeveer 8.000 schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar uit Rotterdamse gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen rond het sociaal minimum. Aanvragen kunnen eenmalig worden gedaan voor een fiets, laptop of zwemles. Verder fungeert de stichting als intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Jarige Job. De Fundatie stelt een bijdrage beschikbaar voor het honoreren van de hulpvragen.
Vluchtelingen
Stichting ASKV/Steunpunt Vluchtelingen biedt in Amsterdam opvang, juridische en maatschappelijke begeleiding voor kwetsbare ongedocumenteerden en mensen met een reëel perspectief op legaal verblijf in Nederland. Chronisch zieken, ongedocumenteerden die vanwege ouderdom niet langer goed voor zichzelf kunnen zorgen, en steeds vaker gezinnen met kinderen doen een beroep op de stichting. Wij stellen giften beschikbaar voor de juridische en maatschappelijke hulpverlening.
Stichting Mano ondersteunt alleenstaanden en gezinnen met een vluchtelingenstatus in Rotterdam in de vorm van de noodzakelijke aanvullende begeleiding, sociale en culturele activiteiten, activiteiten op het gebied van educatie en arbeidsparticipatie en draagvlakactiviteiten, zodat zij over de kennis en vaardigheden beschikken die zij nodig hebben om optimaal te kunnen integreren en participeren in de samenleving. Wij ondersteunen het maatjesproject SamenDoorSamen, dat 1 op 1 begeleiding biedt, een aanbod aan sociaal-culturele activiteiten en ondersteuning bij educatieachterstand.
Stichting Refugees Forward zet zich in voor de bevordering van de economische en sociale zelfredzaamheid van nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond en de integratie van nieuwkomers in Nederland. Dit doet Refugees Forward door ondernemingsmodules aan te bieden, waarin nieuwkomers training krijgen van topinstituten op het gebied van ondernemerschap, gecoacht worden door professionele mentoren en ondersteuning krijgen van hooggekwalificeerde studenten, ter ondersteuning van de start, financiering en groei van een bedrijf. Refugees Forward werkt met statushouders die de ambitie, motivatie en potentie hebben om een onderneming te starten en helpt hen hun talenten te ontdekken en die optimaal te benutten voor de maatschappij.
Stichting About a Jacket helpt vrouwen met een vluchtelingenachtergrond uit Hoorn en omgeving bij het integreren en inburgeren in Nederland. Samen borduren werkt therapeutisch voor deze groep geïsoleerde en kwetsbare vrouwen. In de veilige omgeving leren zij van vrijwillige taalcoaches de Nederlandse taal en raken zij bekend met de Nederlandse sociale codes.
Stichting Het Begint met Taal is de versneller van taalcoachend Nederland. De stichting versterkt taalvrijwilligersorganisaties op ruim 500 locaties bij het slim organiseren van taalcoaching aan anderstaligen. Op deze locaties oefenen wekelijks zo’n 18.000 taalvrijwilligers met circa 60.000 anderstaligen de Nederlandse taal. Nieuwe initiatieven kunnen op die manier gelijk aan de slag, ervaren organisaties kunnen groeien en methodes die lokaal goed werken rolt Het Begint met Taal landelijk uit. Zo leren de organisaties van elkaar en wordt taalcoaching nóg effectiever. Het Begint met Taal ondersteunt naast taalvrijwilligers ook coördinatoren van taalvrijwilligersorganisaties en werkgevers voor taalcoaching op de werkvloer.
Stichting De Vrolijkheid is een multiculturele netwerkorganisatie, die met kunstzinnige en creatieve activiteiten investeert in de ontwikkeling en empowerment van kinderen, jongeren en hun ouders in asielopvangcentra. De Vrolijkheid doet dit door wekelijks op een vast moment met een kunstenaar workshops aan te bieden in diverse disciplines. De Vrolijkheid streeft ernaar het leven in azc’s voor jonge bewoners minder schadelijk te maken en ruimte en omstandigheden te scheppen, die de veerkracht van jongeren versterkt en hun talenten tot bloei helpt komen. Op basis van de jarenlange ervaring met werken binnen de zeer specifieke context van het azc, heeft de Vrolijkheid een eigen trainingsprogramma ontwikkeld voor de programmacoördinatoren, workshopleiders en vrijwilligers.
Arbeidstoeleiding
Stichting Werkwijs zet zich in voor de maatschappelijke integratie en arbeidsparticipatie van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting probeert dit doel onder meer te verwezenlijken via het opzetten van leerwerkbedrijven, waar de jongeren onder intensieve begeleiding -in de praktijk maar toch nog veilig en beschut- werkervaring kunnen opdoen en zich voorbereiden op het behalen van een diploma en vinden van een betaalde baan. Kinderboerderij de Gliphoeve in Amsterdam Zuidoost is het project van Werkwijs dat wij ondersteunen.
Stichting Mama’s Power biedt vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding tot ondernemer in de food business. De deelnemers hebben vrijwel allemaal veel ervaring met het koken zelf. De opleiding richt zich daarom vooral op aspecten met betrekking tot ondernemerschap. De opleiding bestaat uit een intensief traject van drie maanden, met o.a. modules over ondernemen, productontwikkeling en voedselveiligheid. Na afronding van de opleiding volgt verdere begeleiding in de praktijk. Mama’s Koelkast huurt de mama’s in voor cateringopdrachten en het geven van workshops. Daarnaast kunnen de vrouwen in de winkel in Amsterdam een koelkast “exploiteren”.
Opvanghuizen
Wij ondersteunen opvanghuizen voor diverse doelgroepen:
Stichting Leefkringhuizen Nieuwendammerham Het Leefkringhuis in Amsterdam Noord is een begrip in Noord. Op meerdere locaties zijn de medewerkers actief. De stichting heeft vier werkterreinen: 24-uurs kinderopvang, 24-uurs vrouwenopvang, een voedselbank en ambulant maatschappelijk werk. Bewoners van de Vogelbuurt – en ver daarbuiten – weten, dat ze met elk probleem, hoe groot en ellendig ook, kunnen aankloppen bij het Leefkringhuis en dat ze meestal direct geholpen worden. Onze giften zijn bestemd voor het uitvoeren van de projecten.
Stichting Seguro biedt tijdelijke opvang aan dakloze kinderen, vrouwen en mannen zonder verblijfsrecht in Utrecht. Deze mensen zijn er lichamelijk en/of psychisch zo slecht aan toe, dat een verblijf op straat voor hen onmogelijk is. Seguro biedt naast tijdelijke woonruimte ook een intensief traject van activering naar een nieuwe zelfstandige toekomst hier of elders in de wereld. Onze giften zijn voor het opvanghuis Fanga Musow, dat zich richt op zowel vrouwen als kinderen zonder verblijfsdocumenten.
Stichting Maaszicht biedt zorg en begeleiding aan jongeren van 17 tot 23 jaar in Rotterdam, die geen (veilig) dak boven hun hoofd hebben en andere problemen. Maaszicht helpt bij het regelen van o.a. dagbesteding, persoonlijke problemen en financiën. Wij hebben onder meer bijgedragen aan activiteiten voor de jongeren.
Stichting De Regenboog Groep voert vele projecten uit die de ontwikkeling van mensen in (sociale) armoede stimuleren, zodat zij actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. De Regenboog heeft in Amsterdam 12 inloophuizen voor dak- en thuislozen. Aan een aantal van deze huizen en andere projecten van de Regenboog hebben wij een gift toegekend.
Daarnaast zijn er enkele categorieën waar kleinere bedragen voor beschikbaar zijn op grond van statutaire bepalingen van aparte fondsen die onder het bestuur van de Fundatie vallen:
Maatschappelijke projecten uitgevoerd door Protestants Christelijke organisaties
Uit het M.C.d.H. Fonds worden giften verstrekt ten behoeve van maatschappelijke projecten van protestants christelijke organisaties in Nederland.
Stichting Hulp- en Ontmoetingscentrum Portland is er voor bewoners van de wijk Oud-Charlois in Rotterdam, waar men meer dan gemiddeld in Rotterdam te maken heeft met sociaal-economische problematiek en met ervaren eenzaamheid. De stichting richt zich op mensen in armoede en mensen in sociaal isolement. Het project Thuis in Charlois biedt een maatschappelijk inloopspreekuur, voedselhulp en andere materiële ondersteuning en twee keer per week een maaltijd voor wijkbewoners. Daarnaast worden mensen ondersteund met het verder ontwikkelen van kennis van de Nederlandse taal en is er schoolwerkbegeleiding. Voor het tegengaan van sociaal isolement is iedereen welkom tijdens werkdagen voor een bakkie koffie en welkom bij de verschillende creatieve activiteiten.
Stichting Wegwijzer Care heeft in 2024 een Care Center geopend in Almere Stad, Hier is plaats voor een wijkloket met inloop voor eerstelijns hulp en advies, taallessen, jobcoaching, schuldhulp, voedseluitgifte en meer.
Voorbeelden van andere organisaties die in aanmerking kunnen komen voor een gift vanuit dit fonds zijn straatpastoraten en de Pauluskerk te Rotterdam.
Restauratie van hofjes/huisvesting alleenstaanden
Stichting het Looijers Hofje verleent steun aan hofjes en aan woonvoorzieningen voor ouderen in behoeftige omstandigheden.
Zo heeft de stichting enkele malen een bedrag geschonken voor de restauratie en activiteiten van De Hof van Wouw in Den Haag.
Stichting Woonsaem begeleidt in samenwerking met woningcorporaties de totstandkoming van woongemeenschappen voor oudere migranten in Amsterdam en Utrecht. Stichting het Looijers Hofje draagt bij aan de verhuis- en inrichtingskosten van ouderen die daar zelf onvoldoende financiële middelen voor hebben.
RSIN 816050569
Kunst
Uit het Olga Heldring Fonds en het Dorodarte Kinderfonds worden ook bijdragen gegeven aan projecten die kunst koppelen aan een maatschappelijk doel. Enkele voorbeelden:
Stichting Theater Na De Dam presenteert sinds 21012 verspreid over het land jongerenvoorstellingen in haar programmering om 4 mei van extra betekenis te voorzien. Jongeren maken een voorstelling in hun eigen stad op basis van gesprekken die zij voeren met (familie van) ooggetuigen. Daarmee worden de verhalen gehoord en krijgen ze nieuw leven in de vorm waarin de jongeren ze doorgeven. Jongeren zijn de volgende generatie besluitvormers, spelen nu al een cruciale rol in het overbrengen van onze gedeelde geschiedenis naar een breder (jong) publiek en in het voorkomen van verdwijning van erfgoed.
Black Sheep Can Fly maakt theater-, film- en muziekproducties, met de overtuiging dat verhalen een krachtig middel zijn om bewustwording te creëren en sociale verandering teweeg te brengen. Voor organisaties uit de publieke en private sector worden de culturele producties aangepast tot impact producties, inclusief een verdiepend trainingsprogramma en nagesprek. Zo hebben zij de afgelopen jaren met succes gewerkt voor klanten zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Belastingdienst, de Politie, de AIVD en de Douane. De programma’s zorgen ervoor dat gesprekken op gang komen over racisme, uitsluiting en het verharden van de samenleving en geven medewerkers tools en een andere blik om hun werk beter te kunnen doen.
(kunst)Historie
Het Pruikenburg Fonds ondersteunt:
- Wetenschappelijke uitgaven op historisch of kunsthistorisch gebied
- Historisch of kunsthistorisch onderzoek
- Restauratie van cultuurhistorische monumenten
- Instandhouding van kunsthistorische voorwerpen
Vanuit het Pruikenburg Fonds zijn onder meer giften toegekend aan de conservering en restauratie van een aantal schilderijen in het Amsterdam Museum, de presentatie van de Beuningkamer in het Rijksmuseum, de vervaardiging van het boek Van Grachtenhuis tot villa in het groen en de ontsluiting van de Amsterdamse gasthuisarchieven tot 1578 door het Stadsarchief Amsterdam.
RSIN: 806628157
Schilders en beeldhouwers
In 1996 besloot het curatorium eens in de drie jaar uit het George Hendrik Breitner Fonds een zgn. Fellowship beschikbaar te stellen voor een deelnemer aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.
De Hélène de Montigny prijs
Eén van de doelstellingen van de Hélène de Montigny Stichting is ‘het uitkeren van een beloning aan zodanige persoon (personen) die zich naar het oordeel van een commissie van drie leden onder voorzitterschap van de Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam in buitengewone mate verdienstelijk heeft (hebben) gemaakt ten opzichte van het mensdom in het algemeen’.
Sinds het einde van de jaren ’50 wordt deze prijs ongeveer iedere drie jaar uitgereikt. De eerste laureaat (1958) was dr Jonas Salk, uitvinder van het vaccin tegen kinderverlamming. Na hem ging de prijs naar o.a. majoor Bosshardt, Renate Rubinstein, Max van der Stoel, Gerard Smith, Willemijn Verloop, Ahmed Aboutaleb, Heleen Terwijn, Aaltje van Zweden en Sander de Kramer.
Op 9 juni 2022 is de prijs uitgereikt aan Abdelhamid Idrissi, voorvechter van kansengelijkheid en oprichter van Stichting Studiezalen.
De jury bestond uit mevrouw prof.dr.ir. K.I.J. Maex (rector magnificus van de UvA), mevrouw drs. N. Azough en ds. J. Röselaers.

V.l.n.r.: ds. J. Röselaers (jurylid), mevrouw drs. N. Azough (jurylid), Abdelhamid Idrissi (laureaat Hélène de Montigny Prijs 2022), mevrouw prof.dr.ir. K.I.J. Maex (voorzitter jury HdM Prijs 2022) en mevrouw dr. A.G. Leemhuis (voorzitter Hélène de Montigny Stichting).
Met ingang van 2017 zet de Fundatie met enkele andere fondsen de financiële hulpverlening aan individuele voorzieningen voor gehandicapten voort onder de nieuwe noemer Samenwerkende Fondsen voor Individuele Hulpverlening Gehandicapten (SFIHG). Aanvragen voor deze persoonlijke schenkingen kunnen niet bij ons worden ingediend, maar via bemiddeling van een organisatie voor maatschappelijk werk bij het bureau van de SFIHG.

Voor wie?
Aanvragen kunnen alleen worden gedaan door een rechtspersoon (doorgaans een Stichting), waarvan de doelstellingen aansluiten bij die van de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe en haar aanverwante fondsen (zie ook De Fondsen).
In de aanvraagprocedure wordt gevraagd voor wie het project bestemd is, welke doel beoogd wordt en hoe dat doel nagestreefd wordt. Er wordt een projectplan, een begroting en een dekkingsplan gevraagd, alsmede inzage in de statuten, het actuele uittreksel van inschrijving bij de Kamer van Koophandel en recente jaarverslagen en jaarrekening. Zo kan het curatorium zich een beeld vormen van de voorgenomen activiteiten en besluiten of de aanvraag voor een bijdrage in aanmerking komt.
In het algemeen geldt:
- Geschonken wordt alleen aan rechtspersonen (stichtingen).
- De bijdrage – meestal variërend van duizend tot een paar duizend euro – wordt gegeven in de vorm van een schenking.
- Aan een organisatie kan per jaar niet meer dan één aanvraag worden gehonoreerd.
- Er wordt uit slechts één onder de Fundatie ressorterende fondsen een gift toegekend. Alle aanvragen komen centraal bij ons binnen. Wij kiezen zelf het meest passende fonds bij uw aanvraag.
- Er worden geen donaties gedaan aan individuen.
- Organisaties die hun bestuurders boven de balkenendenorm belonen, komen niet in aanmerking voor een gift.
Voor wie niet?
Aan onderstaande doeleinden worden géén giften toegekend. Aanvragen zullen op voorhand worden afgewezen.
- Inrichting, inventaris
- Dorpshuizen, buurtcentra, multifunctionele centra
- Aanleg van beleef- en ontmoetingstuinen en overige tuinen
- Speelpleinen, -tuinen en schoolpleinen
- Bouw- en verbouwprojecten incl. verduurzaming
- (Restauratie)werkzaamheden aan gebouwen, incl. monumenten
- Orgelrestauraties
- (Personen)busjes, pendelauto’s, lokale vervoersdiensten
- Evenementen, festivals en toernooien (incl. op het gebied van kunst of sport, ook niet specifiek voor gehandicapten)
- Festiviteiten, jubileumactiviteiten
- Sport zonder sociaal en/of participatiedoel
- Individuele hulpvragen
- Projecten in het buitenland, buitenlandse organisaties
- Films, documentaires
- Omroepen en productiehuizen
- Reguliere kunst, voorstellingen, (amateur)muziekprojecten
- Congressen, symposia
- (Wetenschappelijk (dus ook medisch)) onderzoek of studie
- Acties en campagnes
- Politieke doelen
- Milieu- en natuurbescherming, dieren(opvang)
- Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen
- Scouting
- Verenigingen, incl. patiëntenverenigingen, tenzij de activiteiten ook toegankelijk zijn voor derden
- Koepelorganisaties voor gehandicapten, tenzij t.b.v. activering en participatie
Aan individuen kennen wij rechtstreeks geen studiebeurzen toe. Wel kunnen organisaties die studiebeurzen verstrekken een aanvraag indienen.
Projecten op het terrein van (kunst)historie benaderen wij zelf (Pruikenburg Fonds).